środa, 15 września 2010

Cukinia z mozarellą przepis



Postanowiłam trochę poszerzyć horyzonty kulinarne i wypróbować czegoś nowego. Dzisiejsza kolacja- to cukinia zapiekana z mozarellą i warzywami. Przepis wygrzebałam w jakiejś gazecie i prawie nic w nim nie zmieniałam (co mi się rzadko zdarza).

Porcja dla 3ch osób.

Przepis:

Potrzebujemy- 4 małe cukinie, czerwoną paprykę, 2 średnie cebule, ok. 12 dag mozarelli (czyli jedną torebkę z mozarellą), jajko, vegetę. Do sosu: jogurt grecki, ząbek czosnku, szczypiorek, sól, pieprz.

1. Cukinie przecinamy wzdłuż, wydrążamy pestki, posypujemy vegetą.
2. Kroimy w drobną kostkę paprykę, cebulę i mozarellę. Mieszamy z jajkiem.
3. Napełniamy cukinie farszem.
4. Układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy folią aluminiową.
5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni a następnie wstawiamy naczynia.
6. Pieczemy ok. 50 min. a następnie ściągamy folię i dopiekamy kolejne 10 minut.

Polewamy sosem- jogurt grecki zmieszany z wyciśniętym ząbkiem czosnku, drobno posiekanym szczypiorkiem i doprawiony solą i pieprzem.

Smacznego :)



1 komentarz:

  1. aaaa ja mam dobry przepis na kanapkę z serkiem- mogę się podzielić!

    PRZEPIS NA KANPKĘ Z SERKIEM

    - jedna buła
    - jeden serek (żółty, biały, jak kto woli)
    - jeden pomidor
    - sól do smaku
    - jeden dziarski pomagier

    1) Przekrawamy bułę na dwie połowy.
    2) Smarujemy bułę serem (w międzyczasie jeden dziarski pomagier myje pomidora).
    3) Dosmarowujemy jeszcze trochę sera- tak mniej więcej trzy dag (w międzyczesie jeden dziarski pomagier suszy pomidora).
    4) Zbieramy nadmiar serka (w tym czasie jeden dziarski pomagier kraja pomidora na plastry).
    5) Kładziemy pomidora na kanapkę (od strony sera).
    6) Posypujemy solą do smaku.

    Włala! Kanapka gotowa.

    SMACZNEGO

    OdpowiedzUsuń