piątek, 17 września 2010

Udka kurczaka faszerowane przepis

Wynalazłam przepis i strrrrasznie na niego się napaliłam. Oczywiście od początku były problemy, bo zamiast udek w kolejnych sklepach były podudzia, ale stwierdziłam, że to mnie nie zniechęci :) Choć może powinno, bo okazało się że potrawa wcale nie jest łatwa do zrobienia i przynajmniej jak na moje w pewnym sensie ograniczone umiejętności- bardzo pracochłonna...Ale za to jaki efekt! Zdjęcia nie załączę, bo udka zostały "pożarte" za moimi plecami i nie zdążyłam zrobić im zdjęcia. Załączam więc poniżej rysunek poglądowy.

A oto przepis:
Potrzebujemy- udka kurczaka, pieczarki, żółty ser, cebulę, masło, sól, pieprz, vegetę, mielona paprykę słodką.

i zaczynamy:
- udka myjemy i usuwamy z nich kości, tak by nie naruszyć skórki- dla mnie to był jakiś koszmar, a po oderwaniu kości zostawała na końcu chrząstka, więc po bezowocnej szarpaninie ucięłam końcówkę
- mięso oprószamy vegetą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min.

- farsz- (ta część jest łatwa;)- kroimy w kostkę cebulę i pieczarki i podsmażamy na maśle, następnie dodajemy pokrojony w kostkę ser. Doprawiamy solą i pieprzem

- nadziewamy farszem udka i spinamy wykałaczkami- kolejne boje z upychaniem wylewających się składników i walka z wykałaczkami, które wcale nie tak łatwo wbić

- oprószamy mięso czerwoną mieloną papryką

- pieczemy z piekarniku ( w żaroodpornym naczyniu) ok. godziny w temp. 180 stopni



6 komentarzy:

  1. foto-instrukcja niezła, a mogłabyś mi to jeszcze rozrysować na wykresie kołowym? =)

    OdpowiedzUsuń
  2. albo bez sensu- przypomniałam sobie, że przecie nie mam kurczaka w domu. może być tuna z puszki jako zamiennik? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. albo mielonka! daj lepiej przepis na faszerowaną turystyczną! hhh h

    OdpowiedzUsuń
  4. kurna. głodna się zrobiłam. mam ochotę na kiszoną z piurre. albo na bób. bobu bym sobie podżarła.

    OdpowiedzUsuń
  5. a u mnie dziś kolacja meksykańska dla wczasowiczów :)

    OdpowiedzUsuń