wtorek, 7 września 2010

Prawdziwki w śmietanie



Miniony weekend upłynął pod znakiem spacerów i.... grzybów. Jako, że uwielbiam grzyby zbierać, gotować, przetwarzać, przyprawiać i jeść- nie mogłam nie ulec pokusie wybrania się do lasu. A tam... prawdziwki. Oczywiście od razu po powrocie wylądowały na patelni- PYCHA!

A oto przepis na "obróbkę" grzybów:
1. płuczemy wielokrotnie
2. kroimy na kawałki (nie za drobne)
3. gotujemy ok 15-20 min
4. odcedzamy
5. podsmażamy drobno posiekaną cebulkę
6. podsmażamy grzyby- ok 3 min
7. dodajemy cebulkę i chwilę jeszcze podsmażamy
8. dodajemy sól, pieprz i śmietanę
9. dusimy ok 5 min (często mieszając)

SMACZNEGO! I nie zbierajcie muchomorów czasem!


1 komentarz:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń