czwartek, 28 października 2010

schab pieczony ze śliwką i morelą -przepis

drogą prób i błędów udało mi się w tym temacie wypracować, czy raczej wypiec :) pieczeń zbliżoną do ideału :)

a oto przepis:

Składniki:

- około 1,5 kg schabu bez kości
- 15 śliwek kalifornijskich
- 10 moreli suszonych
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 8 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy Delikat Knorr
- 8 ziarenek pieprzu czarnego
- 4 liście laurowe
- 2 łyżeczki owoców jałowca
- 1 kostka rosołowa
- pół szklanki oleju
- 1 szklanka wody
- sól
- 3-4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki musztardy (ostrej)
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pół łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka kminku

Marynata:
-Kostkę rosołową rozpuścić w gotującej wodzie ( w jednej szklance), dodać jałowiec, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka pieprzu, liście laurowe- gotować pod przykryciem przez 10 minut.

- Przestudzić i dodać miód, musztardę,pokrojony czosnek (6 ząbków), olej, wszystkie zioła oraz sól (około 1 łyżki).

- schab umyć, wetrzeć zimną marynatę i wstawić do lodówki na 24 godziny. Co jakiś czas obrócić i wymieszać marynatę

-po 24 godzinach zrobić kieszonki w schabie i nadziać śliwkami i morelami
- mięso związać nitką
- natrzeć solą (około 2 łyżeczki), startym czosnkiem (2 ząbki) i pieprzem wg uznania
- mięso zawinąć w folię do pieczenia i wstawić do naczynia żaroodpornego, w folii zrobić 2 nakłucia, aby trochę odparowywało

- piec około 1 godziny, następnie odwinąć z góry folię i dopiekać około 10-15 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz